BISERICA SFÂNTUL IERARH NICOLAE – BUZOIENI
Hramuri: Sfântul Ierarh Nicolae şi Duminica Tuturor Sfinţilor
Adresa: satul Buzoieni, strada Primăverii nr. 95, oraş Lehliu Gară, judeţul Călăraşi
Preot Paroh: Vladimir-Cătălin ALEXA
ISTORICUL BISERICII
Biserica parohială Sfântul Ierarh Nicolae din satul Buzoieni este aşezată chiar în centrul satului, lângă grădiniţă şi în vecinătatea Căminului Cultural.
Construită în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Justinian Marina, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, între anii 1948-1953, biserica este ctitorită de credincioşii ce formau obştea satului, în frunte cu Preotul Apolinarie Mârza, primul slujitor al acestei comunităţi.
Biserica a fost construită pe amplasamentul pe care iniţial fusese aşezată o troiţă din lemn, în locul în care astăzi se află o cruce pictată de către pictorul Vasile Ionescu. În acelaşi loc este ridicată şi clopotniţa.
În anul 1969, structura bisericii a fost consolidată, prin înlocuirea unor stâlpi de rezistenţă a zidurilor, aflaţi în stare de degradare.
În urma acestor lucrări, ca și a celor de executare din nou a picturii, prin înalta rezoluţie de pe temeiul nr. 17.360/1969, Prea Fericitul Patriarh Justinian a aprobat resfinţirea bisericii în ziua de 12 octombrie 1969, delegat al Centrului Eparhial fiind preot Ioan Purcărea, protopop de Călăraşi.[A. N. Călăraşi, fond Protoieria Călăraşi, dos. 16/1968-1969, f. 273; dos. 7/1969, f. 63.]
În perioada 1999-2005, în timpul pr. paroh Radu Ionuţ-Alin, a fost tencuit exteriorul bisericii, consolidându-se şi turla din naosul bisericii, în anul 2006 s-a montat tâmplărie din aluminiu şi geam termopan, costurile de 8000 lei fiind acoperite din sponsorizare, iar, începând cu data de 6 decembrie 2011, prin strădania actualului preot paroh, biserica beneficiază de centrală termică şi sistem de încălzire propriu.
PISANIA
PISANIA de la intrarea în pridvorul bisericii ne dă această mărturie: „În anul Domnului 2005, în timpul Preasfinţitului Damaschin Coravu, Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, la îndemnul preotului Radu Ionuţ Alin, familia Ivan Răzvan şi Any Vasilica a donat materialele necesare pentru reparaţia sfintei biserici (construită în anul 1948), în memoria părinţilor lor, Şerban Dumitru şi Maria”.
ARHITECTURĂ
Împreună cu pridvorul, în interior, biserica are o lungime de 18,2 m şi o lăţime de 5,3 m, grosimea zidurilor fiind de 40 cm. Sfântul locaş este prevăzut cu două turle: una aşezată deasupra naosului, cealaltă fiind deasupra pronaosului, acolo unde este prevăzut şi cafasul, având deasupra lor câte o cruce metalică. Privită în plan orizontal, biserica are formă de cruce. Zidurile au o structură de rezistenţă, alcătuită din stâlpi de lemn de salcâm, încastrate direct în pământ, fără temelie. De o parte şi de alta, zidurile au fost ridicate din furci de lemn în formă de cruce, iar în interior umplute cu pământ bătut cu paie (paiantă). Acoperişul este din tablă zincată. Această tehnică de construcţie este tradiţională şi era frecvent folosită în secolele anterioare.
PICTURA
Prima pictură a bisericii, în tempera, a fost executată de pictorul Muraru Nicolaevici din Bicaz, care a câştigat licitaţia organizată în ziua de 10 aprilie 1968, pe baza devizului, cu o valoare totală a lucrărilor de 45.430 lei.[Ibidem, f. 183-185.] În realitate, lucrările au costat 24.000 lei, iar recepţia s-a făcut de o comisie în frunte cu Protopopul de Călăraşi, în ziua de 5 octombrie 1969.
Degradarea picturii a impus refacerea acesteia, astfel că au fost întocmite devizul şi caietul de sarcini. La 29 mai 1989, Arhiepiscopia Bucureştilor comunica Protopopiatului Călăraşi că a aprobat dosarul în valoare de 62.000 lei, pentru lucrările de pictură (restaurare) de la biserica Parohiei Buzoeni-Lehliu Gară, conform preţurilor prevăzute în adresa 4279 a Comisiei de Pictură Bisericească.[Ibidem, dos. 2/1989, f. 17.]
La 28 iunie 1989, Protopopiatul trimite Arhiepiscopiei Bucureştilor dosarul privind licitaţia pentru adjudecarea de către pictorul Muraru Nicolaevici din Bicaz, la suma globală de 48.000 lei, solicitând aprobarea, pentru a putea demara lucrările. La 8 decembrie venea răspunsul de la Arhiepiscopie că s-a aprobat adjudecarea lucrărilor, de către pictorul menţionat, la preţul de lei 62.326 lei. Între timp lucrările începuseră, de vreme ce, la 12 decembrie 1969, o comisie formată din Preot Alecu Paulin - Protopopul de Călăraşi, pictorul Eugen Profeta şi Pr. consilier Ilie Georgescu, efectua recepţia lucrărilor de pictură, a căror contravaloare a fost suportată de credincioşii parohiei, preot paroh fiind Grigore Melinte.[Ibidem, f. 1, 3, 15.]
PREOŢI
PREOŢI slujitori, de la înfiinţare până în prezent, în ordine cronologică:
Preot Apolinarie Mârza (1945-1968)
Preot Gheorghe Soare (1968-1985)
Preot Ion Viaşu (1985-1987)- suplinitor
Preot Grigore Melinte (1987-1989)
Preot Ion Viasu (1989-1994)- suplinitor;
Preot Valentin Soare (1994-1998)
Preot Ionuţ-Alin Radu (1998-2010)
Preot Vladimir-Cătălin Alexa (01.10.2010-prezent).
ACTIVITĂȚI
Parohia Buzoieni are un Centru Socio-Cultural, intitulat „Armonia-toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, în incinta Căminului Cultural din apropierea bisericii, Aici îşi desfăşoară activitatea grupul de cateheză „Hristos împărtăşit copiilor”, format din 30 de copii.
Parohia organizează în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae Concertul de colinde intitulat „Colindul sfant şi bun”, unde participă atât corul de copii, „Sfântul Nicolae”, din parohie, cât şi alte coruri. Parohia organizează un curs gratuit de pictură, creaţie şi modelaj, intitulat „Micul artist”, pentru 30 de copii din parohie.
Parohia participă cu enoriaşii la pelerinajele organizate, atât prin Centrul Eparhial, cât şi în regie proprie sau în colaborare cu Asociaţia Tradiţia Românească din Bucureşti, prin Departamentul Mediu, Sectorul Turism.